Brieven uit Glasgow

23 januari

Hoi Allemaal. Volgens mij hebben sommige van jullie het al gehoord: ik ben veilig in Glasgow aangekomen.
Liften is semi gelukt. Peter (een huisgenoot) bracht me bij een oprit en daar moest ik van Karen afscheid nemen. Dat was heel raar omdat we allebij nog niet zo goed door hadden dat vier maanden ongeveer EEn derde jaar is. We stonden daar maar een beetje van "dag he, succes". Maar nu ik hier al twee dagen zonder zit, heb ik zin om al m'n telefoonkaarten er doorheen te raggen. Heb ik trouwens ook geprobeerd, maar ze was er niet. Deed me een beetje denken aan valentijnsdag. Nu ik het toch over Karen heb (merken jullie dat ik niet zo goed ben ik het chronoligisch verhalen vertel vak), ik heb aan bijna iedereen dit meeltje gestuurd, behalve aan Karen, omdat ze geen meeladres heeft (was trouwens een plan van mijn huisgenoten uit Delft, om voor mijn verjaardag, Karen een mail adres te geven, maar ze heeft geen modem, dus dat werd een beetje te duur. Wel een heel goed idee trouwens. Vond Karen ook). Maar Karen heeft me ongeveer acht keer gevraagd of ik m'n adres wel door zou geven (alsof ik dat zou vergeten - HA!). Dus nu vraag ik aan jullie of jullie haar deze meel willen doorsturen of voorlezen (denk ajb niet dat iemand anders het wel doet, want dan doet niemand het. En het is natuurlijk niet erg als ze het twee keer of zeventien keer ofzo krijgt). Haar adres is:
Karen Kameraat
Oostblok 144
2612 PG  Delft
015*2134683
Mijn adres is hier:
Jasper Cramwinckel
Clyde Hall  -  room 305
318 Clydestreet
Glasgow G1 4NR
Great Britain
jasper@win.tue.nl  
Okee, dan kan ik nu verder gaan. Ik stond dus met een ZWARE rugzak en een koffer met een bordje Antwerpen aan de oprit. Peter en Karen bleven vanuit de auto nog even kijken of ze nog wat actie zouden zien, maar dat bleek nog een uur te duren. Volgens mij is "man alleen" toch niet een goede eigenschap voor lifters. Maar toen kwam een mannetje dat naar Antwerpen ging. Hij was iets van leger hoofdman ofzo en durfte me dus wel mee te nemen. Zette me een paar km voor Antwerpen op een tankstation. VERGEET IK M'N JAS UIT DE AUTO TE HALEN! En had ik al verteld hoe koud het die dag was? Heel. Ik heb nog even achter die man aan proberen te rennen, maar dat hielp niet echt. Nou, ik dus vier T-shirts en drie truien aangetrokken (ik had gelukkig wel genoeg kleren bij me) en ben maar weer met een wit hoofdje aan de kant van de weg gaan staan. Komt er een half uur (op een Engelse auto na) niet echt veel nuttigs voorbij, stopt er opeens een Nederlandse auto. Ik blij; een lift! Bleek het de man te zijn die me hier had gebracht. Hij was terug gereden om me mijn jas terug te brengen. Lief he? Goed dat ik nog niet was meegenomen. Maar ja, hij ging nog steeds niet verder dan Antwerpen.
Volgens mij heb ik daarna nog zeker een uur gestaan (die Belgen wouden me niet zo) stopt er een Duitse auto. Oud, grappig mannetje dat naar London moet! Goed he? Alleen wou hij met de boot, maar na drie uur op hem te hebben ingepraat, ging ie toch maar met de tunnel. Daar heb ik ook nog een mooie tijdwinst geboekt (Nu geef ik 'm al een beetje weg, he?)! Om iets voor drieen kwamen we in Calais aan. De eerste trein ging tien minuten later. En om iets voor drieen kwamen we in Dover aan. Ik was dat uurtje eerst helemaal vergeten, maar dat maakt het liften naar GB nog sneller! Maar toen kwam het probleem. Vanaf London was het nog ongeveer 650 km naar Glasgow dus zou de trein er ongeveer zeven uur over doen. Het was nog 100 km naar London, dus we zouder er ongeveer om vier uur zijn. Nu kon ik er ergens aan de rondweg uitstappen en van daar uit verder liften (probleem was dat er geen benzinestations op de weg waren, zodat ik er eigenlijk niet echt uit kon En dat iedereen London in ging, en niemand er omheen) de stad in en een metro naar een goede liftplek in het noorden nemen of met de trein verder. Ik ging er vanuit dat de laatste trein rond vijf uur ging. Ik ben dus maar blijven zitten, tot we de stad in waren. Maar dat bleek vanaf de rondweg nog ongeveer anderhalf uur te duren! Shit zeg, wat is London groot! Nou moet ik erbij zeggen dat we ook nog een half uurtje file meegepikt hebben en dat die man vreselijk langzaam reed, alsof we er elk moment voorbij zouden kunnen rijden. Maar het was dus al ongeveer half zes en heel erg donker toen ik de eerste metrohalte zeg, dus toen besloot ik maar met de trein verder te gaan. Enkele reis: 60 pond, retour: 61 pond. Dus ik heb nog een enkele reis Glasgow - London over (binnen EEn maand te gebruiken), mocht iemand interesse hebben. In Glasgow ben ik warm ontvangen door Marjan (=vriendin van zus van Karen). Er staat me nog vaag iets van bij dat ik een koptje thee gekregen heb, maar volgens mij sliep ik al een beetje toen ik daar aan kwam. Of niet, Marjan?
Nou ja, volgende dag kamer geregeld. Ik ging naar de Kamers-office (weet je wel, de mensen waar ik een paar dagen daarvoor een brief van had gekregen dat ze voor 29 jan. onmogelijk een kamer voor me zouden kunnen vinden, en daarna ook nog niet helemaal zeker zouden zijn) en ze verontschuldigden me, dat ze maar twee kuezes voor me hadden. Hoe vind je die? Eentje was in het midden van het midden van het centrum. Terwijl ik er na toe liep om 'm te bekijken kwam ik een heleboel bekende dingen tegen (boosters kosten nog maar 1.85). En een poster met de aankondiging van een optreden van Frank Black (kan deze zin niet korter?) dus heb ik even snel een kaartje gekocht voordat ik naar m'n eventuele kamer ging. Wat een welkom he? Frank Black! Kamer was mooi (saai en klein, maar goedkoop {precies he helft van m'n kamer in Eindhoven, toevallig he? Was trouwens wel grappig, want ze doen de huur hier per week ipv per maand. Was dus heel erg lastig omrekenen, temeer omdat het ook nog allemaal in ponden was. Moest ik dus eerst keer 2.5 doen en dan nog eens keer 4. Heb je'm door? Kwam ik zelf net EEn dag te laat achter} en leuk gelegen) dus heb ik m' maar genomen. Die dag ook m'n email adres proberen te regelen (stel je voor, een dag zonder, zou ik liever een dag zonder pink doen, ofzo), maar daar moet ik m'n college kaart voor hebben en die duurt ongeveer een week. Hoi! Maar gelukkig liep Paddy hier ergens rond (hij gaat dit weekend weg) en ik kan zijn account gebruiken. Hij heeft de Glasgownians al voorbereid op m'n komt, dus ik ben benieuwd of ze me nog aankijken. Morgen begin ik met werken en vandaag is het mail en schrijfdag. Volgens mij ben ik nog vanalles vergeten, maar dat hoor je dan nog wel.
Dan nu even wat persoonlijke dingen, alhoewel, die schrijf ik wel persoonlijk.
Groetjes allemaal en tot meels of tot ziens (Glasgow is heel dichtbij!),
Jasper

26 januari

HET SNEEUWT!

Hoi allemaal,
Sorry dat ik jullie nu weer allemaal lastig val, ik ben niet van pplan elke week zo'n brief te schrijven. Wees niet bang. Als je toch genoeg van mijn verhalen krijgt, moet je het maar even vertellen, dan haal ik je uit mijn lijst van vrienden (gniffel). Eerlijk gezegd heb ik ook niet zo veel te vertellen en heb ik geen idee meer wat ik in m'n eerste meel verteld heb.
Laat ik beginnente vertellen dat de koopziekte bij me heeft toegelsagen. Toen ik hier kwam (en nu nog steeds) hiengen er voor ALLE winkels grote 'SALE' borden. Echt niet te geloven. Het lijkt wel een parodie op zichzelf. Volgens mij doen alleen de restaurants nog niet echt lekker mee. Maar ja, als je mij een beetje kent, weet je dat ik daar wild van word. Ik heb nu dus nieuwe Dr. Martens aan. Oh, ik mocht niet meer in geheimtaal praten van veel mensen. Dat zijn schoenen. Ik heb de schoenen gekocht die ik tijdens m'n vorige bezoek gepast heb. Ze zaten nog steeds niet lekker, maar waren wel veel goedkoper (35 ponden ipv 50) en de laatste die ze hadden. Ik moest wel. Verder ben ik van plan om een Maga-master-woofer blaster met CD te kopen. Er ging 30 pond af omdat er geen handleiding bij zat. Maar dat gaat dit weekend gebeuren.
Vanochtend twee NL meisjes ontmoet die net de avond ervoor aan waren gekomen. Die zagen mij meteen als de alleswetende goeroe. Was wel grappig. Ik heb ze m'n (gratis) kaart van Glasgow gegeven. Mooi he? En vanavond ga ik naar de Phantom of the Opera in Edinburgh (klein plaatsje net naast Glasgow) met Paddy (weet je wel, van de vorige meel) en een vriendin van 'm. Zou ik daar iets van verstaan? Doen ze dat in NL in het NL's? Geen idee. Maar het zal wel mooi zijn. Verder heb ik hier nog niet veel gedaan. Woda ben ik met een projekt begonnen. Dat zou net zo iets moeten zijn als de mod. week, maar het tempo is tot nu toe iets anders. Wat zijn die lui (nu verraad ik het al een beetje) lui zeg! De werktijden zijn hier van elf tot vier met een lunch van half EEn tot half twee. En het is altijd spannend wie er zijn als er al mensen zijn. Vandaag was ik er zelf ook pas om elf uur (ik leer snel), maar er is helemaal niemand komen opdagen. volgens mij hebben ze hier vrida bij het wekend getrokken. Nu hoor ik Wim, Stephan en Ingeborg al denken: "Mooi, heeft ie alvast tijd om aan het verlag te werken". Nou, dat ben ik wel van plan, maar tot nu toe heb ik het te druk met meelen. Maar dat zel wel over gaan (toch?). Oeps. Dit is trouwens GEEN hint hoor! Ik vind jullie meeltjes erg leuk. Voor het projekt moeten we twee programma's (AIM en WITNESS) vergelijken die simulaties van wachtrijen uitvoeren. Dat is wel leuk. Al vind ik beide programma's niet zo mooi. Heel erg toegespitst op EEn onderwerp. Ze kosten trouwens allebij rond de 30.000 gulden.
Zal ik nog wat over m'n email adres vertellen? Ik had verteld dat dat heeeel lang ging duren he? Omdat ik voor de schotse BCF (oeps, geheimtaal voor alle niet eindhovenaren. De mensen die computers horen te repareren en account horen te geven) eerst "in de computer" zou moeten staan. En de mensen die me "in de computer" zouden moeten zetten, zeiden dat dat een week duurt. Maar toen ik daar weer eens kwam zeuren (wat een vervelend mannetje moet ik voor ze zijn he, kan je het je voorstellen?), bleek ik al lang in de compu te staan, alleen duurt het een week voordat ik m'n college kaart krijg. MAAR WAT KAN MIJ DIE COLLEGE KAART SCHELEN? Ik ben dus weer na BCF gerend en dida heb ik m'n eigen account. Eigenlijk is dit verhaal helemaal niet echt interessant omdat er zowel voor jullie als voor mij niks verandert. Alleen kan Paddy opgelucht adem halen dat ik z'n account niet meer zal vervuilen vanaf dida. En Paddy krijgt deze meel niet eens (omdat hij er toch niks van begrijpt).
Oh ja, jullie vertellen me allemaal dat het daar zo vreselijk koud is. Dan ben ik dus precies op tijd weg gegaan. Twee weken geleden was het hier nog -20 graden (kunnen jullie niet tegenop he?), maar nu is het heel zacht. Het is vanochtend net gaan sneeuwen, maarde zon blijft schijnen. En er kwam meteen veel uit zeg! Ik denk dat er nu al een kleine 10 cm sneeuw ligt. Mooi he? Auta's zijn er minder blij mee omdat het hier op sommige plaatsen nogal heuvelig is. Nu krijg ik helemaal veel zin om te skien! (Dat kan nl in Schotland. goed he?) Ik heb alleen wel een beetje medelijden met m'n nieuwe Dr. Marten's. In wat voor een wereld denken ze wel niet in terecht gekomen te zijn? Dat was het denk ik wel weer. He, ik ben zo bang dat ik wat vergeten ben en jullie allemaal zometeen weer wil meelen.
Groetjes Jasper, en tot ziens in het witte Schotland (na dit wervingsmeeltje moeten jullie wel overtuigd zijn dat jullie me komen opzoeken)

PS Bedankt voor jullie mooie kadootjes! Ik was bang om een berg troep te krijgen die ik dan ook nog mee moest slepen, maar een telefoonkaart (is trouwens al op) valt nog wel mee. Alleen je verloopstekker pastte niet, Hester. Bedoelde je dat ermee toen je zei dat je het niet zo'n leuk kado vond?
PS II Kan iemand (ik denk bv aan Antal, Arie, Bart, Coert, DJ, Derk, enz.) deze brief weer aan Karen door sturen of in d'r antwoord app. voorlezen? Het is zo sneu dat ze nou net de enige is die alles later hoort.
PS III Frank Black is de zanger van de ex-Pixies: Alles over FB of vraag Jos
PS IV De sneak van deze week is nog niet aangemeld! Kan iemand dat even snel doen? De link staat bij m'n bookmarks.

Jasper


Written on Fri 16 Feb '96, at 11:51

Hoi,
Dit is de eerste automatische netscape brief vanuit Glasgow (ofzo). Een gterke naam heb ik er duidelijk nog niet voor bedacht. Wat er gebeurd is, dat elke keer dat ik inlog, de compu aan me vraagt wat ik zoal in Glasgow beleefd heb. Ik moet dan wat van hem intypen en dat zet ie dan automatisch op m'n homepage. Handig he? Nadeel is wel, dat je het niet meer zomaar op je matje krijgt. Kan ik aan de compu vragen hoor, maar weet wel dat je dan vrij veel meel krijgt omdat ik namelijk nogal vrij vaak inlog. Ik weet niet wie er geen toegang tot natscape hebben. Lijkt me echt een hele enge gedachte trouwens. Het is ook wel spannend dat ik nu allemaal truukjes kan gebruiken, zolang ik de html-codes maar weet. Dus het zal nog wel ff (=meer dan vier maanden) duren voordat ik zo maar hele mooie pagina's uit m'n mouw kan schudden.
Omdat dit de eerste is, heb ik heel wat in te halen. Wanneer was de laatste? Drie weken geleden ofzo? Volgens mij heb ik nog niet eens verteld hoe het bij the Phantom en Frank Black was. Laa'k daar dan mee beginnen. Phantom was heel erg indrukwekkend, maar vooral indrukwekkend. Spectakulair is misschien een beter woord. Er kwamen zomaar kaarsen uit de vloer en in een paar seconden was het decor totaal verandert. Maar het verhaal enzo vond ik niet zo speciaal misschien komt dat ook wel omdat ik de helft niet kon volgen. Ik was toen nog geen week in Britain. Maar het was wel een beetje volksvermaak en dat klopt ook wel, want volgens mij heeft het hele volk het ondertussen wel gezien. Frank Black was ook erg goed (rare "ook"), ik maakte natuurlijk helemaal de blitz met m'n "death to the pixies"-t-shirt. Wel een vreselijk lillek ventje zeg!
Er zijn hier trouwens vreselijk veel bands. Het is gewoon niet bij te houden (door m'n wallet, dan). Volgens mij komen er in Edinburgh en Glasgow meer bands dan in heel NL bij elkaar. Nou hoef ik me daar ook weer niet zo druk over te maken, omdat ik alweer heb gezien dat alles ook op roskilde komt. Clubs zijn hier ook erg goed. Okee, ik geef toe dat ik nog maar 1 keer naar 1 club gen geweest, maar die was dan ook meteen heel leuk en in The List (het boekje waar ALLES in staat wat er in Glasgow te doen is) had voor elke dag van de week wel tien clubs die iets leuks hadden. Waarom kan dat nou niet in Delft of in Eindhoven. Juist; omdat Glasgow tien keer zo groot is....
Zal ik ook eens proberen uit te leggen hoe ik nou woon? Ik woon in een ex-hotel met ongeveer tien verdiepingen. Op elke verdieping zijn weer ongeveer vijftien kamers en twee douches en twee WC's. Sommige mensen hebben ook een eigen douche en WC. Maar ik niet want dat kostte meer geld en dan zou ik het ook nog zelf schoon moeten houden. Ik zag daar de voordelen nog ff niet van in. Maar op de verdiepingen is dus geen gemeenschappelijke ruimte ofzo en dat mis ik heel erg. Op de eerste verdieping is een hele grote ruimte met TV-kamer, twee keukens 38 koelkasten, een studeerkamer en een wasruimte (voor kleren), maar die is niet echt gezellig en ver weg en een beetje massaal. Daar kom ik dus niet al te vaak. Op de even verdiepingen is dan ook nog een piep klein keukentje maar ik zit op de derde, dus dat is ook nog een stukje lopen. Niet dat ik zo lui ben, maar de point is, dat ik niet naar een soort gemeeschappelijke ruimte loop als ik een boek wil lezen of m'n cereals (mooi waard he? Schrijf je het ook wel zo?) wil eten. Ik had al verteld dat het in het midden van het centrum ligt. Alle leuke clubs en CD winkeltjes (ook heel gevaarlijk voor m'n wallet) liggen precies om m'n hotelletje heen. En aan de andere kant loopt de river-clyde. De uni's (ik zit op twee universiteiten: Strathclyde Uni. en Callies {=caledonian uni.} maar dat betekent niet dat ik het twee keer zo druk heb) zijn allebij ongeveer een kwartiertje lopen (of tien minuten als het echt nodig is, maar tot nu toe is het nog niet echt nodig geweest) dus een fiets heb ik hier niet nodig. Wel raar, want in NL kon ik echt niet zonder. Zo, ik denk dat ik het hier even bij laat. Ik heb nog genoeg kansen om alles wat ik vergeten ben nog toe te voegen. Zo ga ik onderandere nog vertellen over m'n bezoek aan Edinburgh en de lieve postbussen en een enorm verschil (en een enorm overeenkomst) tussen de Schotten en de Nederlanders.

Jasper


Written on Sat 17 Feb '96, at 11:44

Ha, Ik had bedacht dat ik nu wat over m'n Edinburgh trip ga vertellen. Ik had er mert Joan (meisje dat bij me op bezoek kwam) in Edinburgh afgesproken omdat ze er toch langs kwam als ze naar mij toe kwam em omdat ze daar nog iemand kende. Dat was een beetje onduidelijk omdat die jongen al een jaar niks van zich had laten horen en normaal twee keer per jaar naar een ander land verhuist. Ofzo. Maar Joan wist waar hij een jaar geleden werkte en daar was nu nu nog steeds. En toen heeft ie ons meteen uitgenodigt om een Ceilidh (Tineke en Bart, schrijf je dat zo?) mee te maken. Dat is een soort schotse volksdans maar toch vertelde iedereen dat het heel leuk was en dat ik er zeker een keertje naar toe moest. De eerste paar minuten was het allemaal een beetje raar, maar toen duidelijk werd dat de rest ook gewoon maar wat deed en toen de tijd verstreek (dit is belangrijk; alle drankjes waren namelijk 1 pond. Dit is de eigelijke reden dat die jongen hier naar toe wou) hebben we zelfs meegedaan en bleek het echt erg leuk te zijn en wou ik er de hele avond mee door gaan en bleek het het laatste nummer te zijn. Daarna kwam populaire muziek (voor sommige mensen dan). Maar de laatste bus ging al om twaalf uur en we wouden eigenlijk nog niet naar huis. Gelukkig konden we bij die jongen blijven slapen, maar om kwart over twaalf kwam hij opeens op ons af om te vertellen dat we NU naar huis gingen. Wij onze jassen pakken en toen we daar mee klaar waren was die jongen al met de taxi weg. Stonden we daar. Had ik trouwens al verteld dat we z'n adres niet hadden? En dat alle jeugdherbergen vol waren? Maar wees niet bang. Het is toch nog goed gekomen omdat er nog wat vrienden van die jongen op het feest waren en die wisten z'n adres. Het bleek dat z'n vriendin nogal misselijk was geworden op het feest en dat ze daarom (ofzo) ons opeens vergeten waren.
Oh, nog ff terug naar de dag daarvoor, want toen zijn we een winkeltje tegen gekomen die m'n leven in Glasgow een stuk leuker maakt! Namelijk een jojo-winkel! Ze hadden er zelfs de Silver Bullit II; een jojo van onggeveer 200 gulden waar ik 1 keer op vakantie met DJ iemand mee heb zien spelen. Sinds dien heb ik alle mogelijke winkels in NL afgebeld en ben ik in elke buitenlands stad op zoek gegaan, maar heb ik 'm nooit meer gevonden. Hier hadden ze 'm dus maar ik vond 'm opeens toch wel erg duur. Maar ik heb wel drie andere jojo's en een boekje gekocht om de S.B. II een beetje te vergeten. Daarna hebben we in een woordenboekenwinkeltje (ja, die zie je hier overal) en NL-ENG woordenboek gekocht. Zo'n heel kleintje; staan ook alleen maar woorden in die ik al wel weet. En toen hebben we aardappel-pasta gegeten bij een heel lief Italiaans restaurantje met maar 1 tafeltje.
De dag daarna liepen we opeens langs een internet-cafe! Wij doken meteen naar binnen en hebben even onze mail gechecked. Het had wel een beetje last van foute protokollen dus het zag er allemaal niet zo mooi uit, maar het idee dat als je in de toekomst met je vrienden naar een cafe wil, iedereen naar het dichtst bijzijnde internet-cafe gaat, een biertje koopt en dan een verbinding met z'n vrienden opzet vond ik toch wel heel gruwlijk en saai.
Dat was het. Toen hebben we de bus naar Glasgow gepakt. Het is wel leuk dat die twee steden zo dicht bij elkaar liggen (70 minuten met de bus, retourtje kost tien gulden), dan kan je zo even op en neer gaan als er iets leuks in Edinburgh. Komt nog bij dat Endinburgh een heel erg mooie stad is. Alsof je opeens in de 16e eeuw beland bent (of zit ik er nu een paar honderd jaar naast?). Nou moet ik een beetje oppassen wat ik zeg, want er is nogal een rivaliteit tussen die twee steden. Een soort A'dam, R'dam achtig idee volgens mij.

Jasper


Written on Sun 18 Feb '96, at 22:19

Weet je waar ik nu zit (let op de tijd!!) In het internet cafe in Glasgow! Ik had al verteld dat er eentje in Edinburgh was, nou, WIJ hebben er ook een! De connectie is hier wel wat traag, maar dat zal wel komen omdat het hier zo druk is. Dat was dan een "grapje". Het is helemaal leeg en er zit hier alleen iemand twe stofzuigen. Maar ik macht toch binnenkomen omdat ik er zo internet-hongerig uit zag. Ain't that sweet? Ik was eigenlijk op weg naar Moloko, maar die begonnen een uur later dan ik dacht, dus toen ben ik maar wat gaan wandelen. Ik heb een beetje moeite met chronologie merk ik. Oeh, ik zie net dat het ongeveer 7 gulden kost om een half uur te surfen. Volgende keer ga ik toch maar weer naar de uni. Nu ga ik nog snel ff m'n mail lezen, anders heb ik in dat halve uur nog niks gedaan ook!
Tot morgen,

Jasper


Written on Mon 19 Feb '96, at 11:27

Ik heb 1 belangrijke overeenkomst tussen de Schotten en de Nederlanders ontdekt en dat is dat ze allebij niet Engels praten. Verschil is, dat ik de Nederlanders wel kan verstaan. De enigen die een beetje behoorlijk Engels spreken in Schotland zijn de liften en de stoplichten en daar heb ik dan tot nu toe ook de beste gesprekken mee gehad.

Jasper


Written on Mon 19 Feb '96, at 14:28

Shit, woda as gaat er een groep studenten skien, maar ik was te laat met inschrijven. Hoorde ik net. Ik dacht dat de inschijving nog niet begonnen was. Dat bedoel ik nou met miscommunicatie (of had ik het daar nog niet over gehad?). Maar ongeveer 1 keer per week gaat er een groep studenten met een gehuurd busje naar een skiresort in de buurt. Je kan daar dan ook skis en schoenen huren en ze gaan heel vroeg weg, dus da's allemaal ideaal voor mij. Als het donker wordt gaan we weer terug. Maar was heel graag woda as gegaan om te kijken hoe het is. De keer daarna kan ik niet omdat Karen dan komt.
Gister naar Moloko geweest in King's Tut Hai Hai Hut (echt!), was een heel leuk zaaltje. Nog kleiner dan de Koornbeurs. Was ook wel lekkere muziek. De helft dan, de andere helft was restaurant-muziek (als er zo'n stroming bestaat). Naderhand draaide de DJ enorme lekkere muziek. Volgens mij noemen ze dat jungle, maar dat is niet zo belangrijk. Maar ik begon dus als een dolle te dansen en toen ik even later om me heen keek, was de hele zaal leeg. Voel je je toch een beetje lullig. Toen ben ik maar naar bed gegaan.

Jasper


Written on Tue 20 Feb '96, at 10:14

Oh, wat moeilijk. Nu is de sale afgelopen en hebben ze een 'final clearence'. En nu heb ik vrij lelijke Dr. Martens in mijn maat gezien voor nog geen veertig gulden. Vertel ik erbij dat ze in NL ongeveer 160 gulden zouden kosten. Kopen? Nog iets. Ze hadden er ook de schoenen die ik er een maandje geleden gekocht had, voor 25 gulden minder. En tegen mij zeiden ze dat het de laatste waren. Nooit geloven dus, die verkopers. Nog zoiets. Ik weet niet of ik hier al over verteld heb. Uit NL had ik alleen een discman met koptelefoon megenomen en dat vond ik helemaal niet fijn. Ik wou er boxjes bij kopen, maar voor ongeveer net zoveel geld hadden ze zub-woofers (van die graagbare alles in 1 combi's; volgens mij heb er al eens over geschreven). Maar ik had er 1 uitgezocht die helemaal fantastisch en goedkoop was. Die had ik toen gekocht en toen bleek ie het niet te doen en de laatste te zijn van de uitverkoop (omdat het een oud model was). Nou liep ik gister weer eens binnen; stond ie er weer! Voor de zelfde lage prijs. Maar nu wil ik 'm niet meer. Bleek de verkoper me nog te herkennen en begon ie mij het goeie nieuws te brengen (toen ik 'm terugbracht, had ik nogal een scene gemaakt. Hij bood me nl een heleboel andere sets aan met vrij veel korting, maar ik begon te vertellen hoezeer ik dat dat eene ding gehecht (dat doe ik nl nogal makkelijk, moet je weten) was ondertussen en dus echt niks anders wou. Toen heb ik 'm ook nog de andere filialen laten bellen). Was toen vrij moeilijk om 'm uit te leggen waarom ik 'm nu niet meer wou. Vooral omdat ik het zelf eigenlijk ook niet wist.

Jasper


Written on Tue 20 Feb '96, at 16:22

Het zit me niet mee met m'n ski-plannen. Ik had toch verteld dat ik woda niet mee kon en dus maar zoda ging? Voor zoda MOEST ik vandaag tussen 13:00 en 15:00 inschrijven op een bepaalde plaats en betalen en ski's passen enz. Nou, ben ik er net geweest; was er niemand!!!! Wat moet ik nou doen?

Jasper


Written on Wed 21 Feb '96, at 11:30

Gister naar twee casino's geweest. Normaal ben ik daar niet zo in to (ik ben volgens mij voor gister nog nooit in to a casino geweest), maar ze vertelden me dat hier een gratis diner bij zat en daar ben ik wel in to. Maar ik moest er fancy uit zien en dat wou ik niet (vooral omdat ik niks bij me had wat maar een beetje op 'fancy' leek). Toch geprobeerd binnen te komen en het lukte. Misschien was ik gewoon te groot voor de 'bouncers'. Maar toen bleek dat Magid (die ons uit had genodigd, je moet nl 'member' zijn) ons eerst naar een andere casino had genomen om ons op te warmen. Daar waren alleen maar chinezen aan het spelen. En hoe! Bij een willekeurige roulette-tafel zaten ongeveer drie a vier mensen en die kregen het voor elkaar om binnen een minuut de hele tafel vol met fisches te krijgen. Toen ik bennen kwam, dacht ik nog toen ik zag dat iemand precies het goede getal geraden had: zo, die heeft een feestje vanavond. Maar als je de hele tafel vol legt, kan ik het ook. Dan is er toch ook niks meer aan? Nou ja, om elf uur vond Magid dat we genoeg opgewarmd waren om naar de casino met het gratis eten te gaan. Precies op tijd, want we hadden van de honger al alle koekjes opgegeten en wouden net aan de suikerzakjes beginnen. Was nog een eindje rijden (niet omdat het ver weg was, maar omdat alle straten net de verkeerde kant op 1 richtingsverkeer waren) en toen we eindelijk bij het eten aankwamen, mocht ik er niet in. De rest wel, want die hadden zich wel sjiek gekleed. Nou weet ik dus niet hoe het diner was. Vertel ik de volgende keer als ik Magid weer gezien heb.

Jasper


Written on Thu 22 Feb '96, at 13:54

Hoi,
Gister naar m'n eerste international studenten meeting geweest. Dat is elke woda avond in een andere pub; komen alle (rond de honderd) buitenlandse studenten elkaar leren kennen. Ik wou er eigenlijk nooit heen, omdat het me allemaal zo geforceerd leek en een beetje raar om opeens zonodig buitenlandse studenten te leren kennen. Maar het was wel heel erg gezellig en dat is het belangrijkste. Daarna zijn we naar de CatHouse gegaan omdat ik dat zo leuk vond, draaiden ze d'r alleen maar jaren 70 muziek. Dus: ga niet op woda naar de CatHouse! Was trouwens ondanks de muziek toch wel heel leuk omdat er zomaar een paar schotten tegen me aan begfonnen te kletsen. Oh, ze zijn allemaal zo leuk hier. En dat taaltje ook. Ik ga ze bijna automatisch na-praten en dat vinden ze dan niet eens erg. Ik zal wel eens wat leuke woorden verzamelen.
Het kan zijn dat ik nu 1 of twee weekjes wat rustiger aan ga doen met m'n mail, omdat Karen als het goed is zada hier komt en dan heb ik natuurlijk wel wat anders aan m'n hoofd!

Jasper


Written on Thu 22 Feb '96, at 19:06

Zo, ik kom net van uitspraak-les. Dat krijg ik 1 uur per week. Om ook nog een beetje engels te leren praten en niet alleen Schots. De enige cursus die ze hadden was voor gevorderden, dus die ben ik maar gaan doen, maar met gevorderd bedoelen ze volgens mij dat je minstens 1 keer in je leven een engelse film gezien hebt, want sommige mensen kan ik gewoon niet verstaan. Ik heb ook niet echt het gevoel dat ik veel leer van die 1 uur per week, maar wie weet. De aanhouder wint.

Jasper


Written on Fri 23 Feb '96, at 11:38

Okee, dit keer gaat het eve niet over mij, maar over Karen. Ze is namelijk met de flippo-jurk op de televisie geweest! Bij de vijf-uur show. Heeft vast iedereen gezien, dus. Jeugdjournaal wou d'r ook hebben, maar zaten op het laatst toch al vol, die dag.
Verder is Trainspotting vandaag in premiere gegaan. Dat zegt jullie natuurlijk niks, maar het is een Schotse film die al voor de premiere super populair was. Volgens mij liggen er meer boeken van doe film in de boekenwinkels dan dat er inwoners zijn. Ga ik dus ook maar eens naar toe.

Jasper


Written on Fri 23 Feb '96, at 16:33

Zo, ben ik weer. Net even naar een pub geweest. Dat heeft hier blijkbaar helemaal niks met 'avond' te maken. Dat kan je gewoon altijd doen. Van te voren was me verteld dat er alleen maar over voetbal gepraat zou worden in de pubs, maar dat blijkt een understatement te zijn. Hoe is het mogelijk zeg! Maar het leuke is, ook zonder verstand van voetbal kan je makkelijk meepraten, want het heeft helemaal geen inhoud. Het gaat erover dat William Wallice (BraveHard, leefde rond 1600 ofzo) een typische Rangers fan zou zijn en dus nooit zo'n held kan zijn geweest als ze in de film suggereerden. Even om het nivo aan te geven. Voor de rest hebben we het eigenlijk nergens over gehad. Oh ja, "What are you doing tonight?" betekent "Naar welke pub ga je vanavond?".

Jasper


Written on Sat 24 Feb '96, at 10:43

Raad eens wat?

Ik heb niks beleefd. Maar ik ga nu (even) een virtuele liftcentrale voor op het WWW maken. Iedereen in europa kan daarop vertellen waar hij/zei naar toe gaat en wanneer en hoeveel ie per persoon per km wil hebben en wat zijn/haar email adres is en dan kunnen mensen die een lift zoeken, kijken of er iets voor ze bij is. De palnning is dat deze pagina dan heel populair gaat worden en dat de computers het niet meer aankunnen en dat eigenlijk het hele transport probleem zo wordt opgelost. Klinkt niet gek he? Kijk morgen dus op m'n homepage voor een hele lijst van aangeboden liften!

Jasper


Written on Sat 24 Feb '96, at 17:22

Zit ik net een beetje stuk met m'n virtuele liftcentrale en ga ik naar huis, krijg ik opeens twee briljante (dat woord gebruiken ze hier is Schotland heel vaak) ideeen terwijl ik door de regen loop. nou, dan moet ik natuurlijk even terug. Ik heb alleen niet zoveel tijd, want mijn TV beroemdheid komt over een uurtje binnenreiden. Spannend!

Jasper


Written on Sun 03 Mar '96, at 12:39

Hoi, Ik ben er weer. Net Kare naar de bus gebracht. Ze is precies een week geweest en moest unal weer weg omdat ze vanaf dida een paar dagen gaat werken. Het was voor mij ook de eerste keer dat ik de Highlands ingeweest ben en het is daar echt ongelovelijk mooi. We zijn gaan liften a en dat ging vrij goed. Het is alleen nog net geen Duitsland (qua liftland). Wel heel leuk om al die verhalen van de Schotten te horen. Ze zijn zo trots op hun land. En weter er ook heel veel van. Dus heel veel aarderijkskunde en geschiedenis lessen tijdens het liften gekregen. We hebben ook de hoogste berg van Schotland gezien (de Ben Nevis, was 1430 feet ofzo, 'k heb geen idee hoeveel meter dat is). We zouden naar de top kunnen lopen, maar ik kreeg opeens (na ee half uurtje al) vreselijk last van hoogtevrees. Was wel jammer, want was heel mooi weer met great views. Toen zijn we maar ff langs een riviertje gewandeld. De rest vertel ik later, ik ga eerst even de schade van een hele week zonder compu inhalen (valt trouwens wel mee hoor).

Jasper


Written on Mon 04 Mar '96, at 15:45

Ha, Schotland is klein! Dat hebben we opgemeten aan de hand van een experiment. Terwijl Karen bij mij was, had een andere eras-mus ook een vriendje op bezoek. Ik ging Karen Schotland laten zien en Rudiger ging Steffan Schotland laten zien. Karen en ik zijn naar een klein eilandje in het westen van Schotland gelift en toen we daar net aankwamen, zijn we een wandelingetje langs een klein padje gemaakt. Er kam ongeveer 1 auto per uur langs. Toen we de tweede auto hoorden gingen we opzij, maar die auto ging opeens toeteren. We begrepen er niks van tot ze uitstapten; Rudiger en Steffan. Hoe is het mogelijk he? We hadden geen idee waar ze naar toe gingen! Het kwam ook heel goed uit, want we wouden eigenlijk terug naar Ford William, maar het was te laat (en dus donker) om te liften en de eerste bus ging de volgende ochtend pas, maar zei bleken daar nu net naar toe te gaan. Ik kan er nog steeds niet over uit. Misschien wel het toevalligste wat ik ooit beleefd heb (of kan je dat niet zeggen?).

Jasper


Written on Tue 05 Mar '96, at 11:50

Hoi, ik ben bang dat dit m'n laatste auto-glasgow-www-brief wordt. Het is me toch een beetje te veel werk. Ik zie elke keer op tegen het inloggen en dat kan toch niet de bedoeling zijn. Als je (em 1 of andere reden) toch nog iets van me wilt horen, kunnen we altijd nog persoonlijk mailen.

Jasper


Jasper Cramwinckel <jasper@cram.nl>